neděle 11. března 2018

Jak počítat v librách

Tenhle článek bude tak trochu o matematice. Čech je zvyklý na české koruny, zná svoje příjmy a výdaje v Čechách a dokáže posoudit, jestli je něco drahé nebo levné, podle toho, kolik korun za to zaplatí. Pak přijede do Británie, kde zaplatí měsíční nájem pět set, za pivo dá třeba čtyři a za pytlík lékořicových bonbónů jednu. Je to hodně, nebo málo? Napíšu tu pár takových poznatků o tom, jak si zvykám hospodařit s librami.

Takže zaprvé: britská libra má v současnosti kurz asi 28,50 Kč. Znamená to, že když jedu do Newcastlu na výlet a za jízdenku na metro (jedna zóna) dám £1,80, je to jako 51 Kč – nebo o něco víc, když vezmu v úvahu, že ve směnárně nakoupím cizí měnu dráž než za střední kurz. To je tedy ta jízdenka dost drahá. Jak je ale drahá v případě, že si anglickou jízdenku kupuju za anglický plat?

Aby se to dalo srovnat, přepočítáme ceny podle průměrného platu. Jistě, průměrný plat jako statistická veličina má svoje nedostatky, ale pro porovnání by mohl stačit. Alternativně si to může každý člověk spočítat sám podle svého skutečného platu.

V Británii je průměrná hrubá mzda £26 568 za rok, což v přepočtu na měsíc a na české koruny dle středního kurzu je 63 099 Kč. Při této výši platu z něj cca 20 % sežere daň z příjmu a national insurance (podle daňové kalkulačky, například zde: listentotaxman.com), takže v přepočtu zbyde 50 701 Kč. V České republice by měla být průměrná měsíční mzda 29 050 Kč, z toho asi 24 % je daň a povinné pojištění (finance.cz), zůstává čistý příjem 22 073 Kč. Těžko z toho dělat závěr, že v Británii vám z platu „seberou“ víc – zase je tu třeba místní daň vázaná na obývanou nemovitost.

Na makroekonomické rozbory nemám ani chuť, ani znalosti, takže si z toho vezmu pouze následující poznatek: britská hrubá mzda je 2,17krát vyšší než česká, v případě čistých mezd by tento poměr byl 2,30. Těžko říct, která verze je reprezentativnější, tak vezmeme nějaký střed. Je to klíčový údaj, zaslouží si proto označení, budiž to tedy poměr fň, který má hodnotu asi 2,25. Jelikož člověk pracující v Anglii má fň-krát vyšší plat, bude ta zmiňovaná jízdenka na jeho poměry fň-krát levnější, než jak jsme si to prvně přepočítali podle kurzu koruny. Tím se dostáváme na cenu srovnatelnou s jízdenkou v Praze.

Když jdu do obchodu, tak si přepočet samozřejmě upravím tak, abych to snadno spočítal z hlavy: libra je asi 30 Kč, poměr fň je asi dva. Jestliže tady něco stojí jednu libru, tak je to pro mě drahé asi tak, jako kdybych to v Čechách kupoval za patnáct korun. Tady se hodí zavést další označení: koruna přepočtená podle tohoto pravidla budiž nazvána fňKč. Příklad: jedna libra je asi 30 Kč aneb 15 fňKč.

Tímto zaokrouhlením se dopouštím chyby směrem nahoru, bez zaokrouhlení má libra menší fň-hodnotu. Je to tedy odhad na „šetrné“ straně.

Pokud nás nezajímá samotné číslo fň, ale přepočet libry na fň-koruny, obejdeme se bez kurzu Kč/libra – ten se ve vzorci vykrátí. Je to vlastně projev toho, že kurz nás zajímá jen tehdy, když máme příjmy a výdaje v jiné měně. Přepočet je potom jednoduše podíl příjmů v korunách a v librách. Když použijeme průměrnou hrubou mzdu, je 1 libra = 29050/(26568/12) fňKč = 13,12 fňKč.

Je to pak vlastně obdobné jako uvažovat o každém výdaji jako podílu z příjmů. Vyjadřovat cenu rohlíku jako 0,00005 měsíčního platu je ale docela hloupé, přepočet na koruny je pro Čecha lepší.

Jako konkrétní výsledky tedy uvedu příklady některých obvyklých výdajů. Ceny (tam, kde se to liší podle místa) platí pro Newcastle upon Tyne, což je město srovnatelné třeba s Brnem. Přepočty jsou podle kurzu 1 GBP = 13,12 fňKč.

položkacenapřepočetkomentář
minuta volání z mobilního telefonu (předplacená SIM, bez fixních nákladů)3p0,40 fňKčlevné
houska30p4 fňKč
litr čerstvého polotučného mléka90p12 fňKč
100 g výborného vyzrálého čedarucca £113 fňKčlevnější než u nás i bez fň-přepočtu
bochník chleba£1,5020 fňKč
čtvrtka másla£1,7022 fňKčlevné
jízdenka na metro (jedna zóna, bez karty)£1,8024 fňKčjako v Praze, ale v Praze za tu cenu je podstatně lepší služba; naopak oproti MHD v Pardubicích je to drahé
jízdenka na metro (na druhý konec města, bez karty)£3,4045 fňKčdrahé
pivo v hospodě£3–439–52 fňKčdrahé
oběd (hlavní jídlo) v univerzitním stravovacím zařízení£566 fňKčv pardubické menze by to vyšlo podobně, ale je tam příspěvek zaměstnavatele
zpáteční jízdenka na vlak do Durhamu (dvakrát 22 km) mimo špičku, bez slevové karty£5,4071 fňKčHradec–Pardubice je bez slevy 78 Kč – ony ty anglické vlaky nemusí být tak drahé, když se nejede ve špičce; ceny jízdenek se ale všeljak mění, těžko to důsledně porovnat
oběd (hlavní jídlo) v restauraci, ne zbytečně nóbl£10130 fňKč
domácí připojení k internetu (měsíční poplatek)£20260 fňKč
pronájem menšího bytu v rozumné vzdálenosti od centra města£500–6006600–7900 fňKčlevnější než v Pardubicích, ale může to být horší byt (energetická účinnost) a je tu ještě ta místní daň

Vychází to tedy tak, že něco je v Británii dražší, něco levnější. Položky s výraznými rozdíly (např. sýr nebo pivo) většinou netvoří rozhodující podíl rodinného rozpočtu, takže můj závěr (podle dosavadních ještě dost omezených zkušeností) je zatím ten, že pro člověka v mé situaci rozdíl oproti českým podmínkám není zásadní.

Žádné komentáře:

Okomentovat